Πρωτοχρονιά, η πρώτη γιορτή του χρόνου
Ενας άλλος χρόνος φεύγει, ένας άλλος έρχεται. Η στιγμή που όλοι θα κάτσουμε γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για να υποδεχτούμε το νέο έτος έφτασε. Με αγάπη στην καρδιά ευχόμαστε σε όλους ο νέος χρόνος να φέρει υγεία, αγάπη και ευτυχία.
Χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα και κεφαλοτύρι
Υλικά:
• 1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμός)
• 100 γραμμάρια κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρούς κύβους
• 50 ml λευκό ξηρό κρασί
• 200 γραμμάρια δαμάσκηνα
• 50 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
• 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
• 200 ml ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• ρίγανη
Tι κάνουμε:
Πλένουμε το κρέας για να καθαρίσει.
Στη συνέχεια με ένα κοφτερό και μακρύ μαχαίρι, το ανοίγουμε προσεχτικά στη μέση, ξεκινώντας από το στενό μέρος. Προσέχουμε όσο μπορούμε να μην το σκίσουμε. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Βάζουμε στο μούλτι τα δαμάσκηνα, τα φιστίκια, τη μισή ποσότητα από το κρασί και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Γεμίζουμε το χοιρινό με το μείγμα και το κεφαλοτύρι και όταν τελειώσουμε παίρνουμε ένα ξύλο για σουβλάκι και το κλείνουμε στο άνοιγμα με ζιγκ ζαγκ. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί. Προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό απλά για να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 60 λεπτά. Στο χρονικό αυτό σημείο το βγάζουμε από το φούρνο, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και το αφήνουμε να ψηθεί άλλη 1 ώρα.
Προσέχουμε να μη στεγνώσει και να μείνει με το λάδι και τη σάλτσα του.
Σαλάτα με σπανάκι και καραμελωμένα καρύδια
Υλικά:
Για τα καραμελωμένα καρύδια
• 1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα
• 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
• 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Για το ντρέσινγκ
• 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
• 2 κουταλιές του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
• 4 κουταλιές της σούπας ξίδι
• 2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι πιπέρι
Για τη σαλάτα
• 350 γραμμάρια καπνιστή γαλοπούλα, κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες
• 600 γραμμάρια σπανάκι, καθαρισμένο
• καθαρισμένο ρόδι για γαρνιτούρα
Τι κάνουμε:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τα καρύδια και το αλάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι τα καρύδια να αποκτήσουν λαδερή υφή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσουν τα καρύδια. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τη μουστάρδα, το σκόρδο, και το ξίδι με το σύρμα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το λάδι σιγά σιγά και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε τη γαλοπούλα με λίγο από το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και λίγο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ με τη γαλοπούλα από πάνω.
Βασιλόπιτα με αμύγδαλα και σοκολάτα
Υλικά:
• 5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
• 1 κούπα σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
• 1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα, ανάλατα και κομμένα
• 4 -4 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 330 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
• 2 κούπες ζάχαρη
• ελάχιστο αλάτι
• 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
• ξύσμα από πορτοκαλι
Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Αλευρώνουμε μαζί τις σταγόνες σοκολάτας και τα αμύγδαλα με 1 κουταλιά από το αλεύρι.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολάκι το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, το αλάτι και τον χυμό εναλλάξ με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα το ξύσμα και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Τέλος, κάνουμε το ίδιο για τη σοκολάτα με τα αμύγδαλα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτα μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.Την αφήνουμε να κρυώσει. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, και να γράψουμε στην επιφάνεια της βασιλόπιτας το 2018 με ζάχαρη άχνη, αμύγδαλα ή σοκολάτα.
Mπακλαβαδόπιτα
Υλικά:
Για την μπακλαβαδόπιτα
• 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες και γλυκά
• 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
• 250 γραμμάρια μαργαρίνη
• 3 φλιτζάνια καρυδόψιχα
Για το σιρόπι
• 3 ποτήρια νερό
• 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
• 1/2 ποτήρι μέλι
• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Τι κάνετε:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Σε ένα μεγάλο ταψί για γλυκά, βουτυρώνετε όλη την επιφάνεια και απλώνουμε ένα-ένα το 1/4 των φύλλων βουτυρώνοντας ενδιάμεσα τα φύλλα με το λιωμένο βούτυρο και τη μαργαρίνη. Έπειτα πασπαλίστε με τη μισή καρυδόψιχα. Συνεχίστε πάλι με τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα που μας έμειναν, απλώνοντας τα ένα-ένα και αλείφοντας τα με το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Πασπαλίστε την επιφάνεια με την υπόλοιπη καρυδόψιχα και βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας τα με βούτυρο και μαργαρίνη. Κόβετε την μπακλαβαδόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια και τοποθετήστε το ταψί στη μέση του φούρνου.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και το αφήστε να ψηθεί για ακόμη 45 λεπτά.
Για το σιρόπι
Ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την εστία αλλά διατηρείστε το σιρόπι ζεστό μέχρι να βγει το γλυκό από το φούρνο. Μόλις το βγάλετε με μια κουτάλα περιχύνετε την μπακλαβαδόπιτα.
Αφήνετε να πιει το σιρόπι για 1 1/2 ώρα πριν σερβίρετε.