Χριστούγεννα ήρθαν πάλι
Η ωραιότερη, αναμφισβήτατα, γιορτή του χρόνου. Αγάπη, δώρα, χαμόγελα και ευτυχία πλημμυρίζει τις καρδιές όλων των ανθρώπων. Το Αστέρι των Χριστουγέννων φωτίζει όλα τα σπίτια και είναι η ευκαιρία να μαζευόμαστε όλοι για να ευχηθούμε και να γιορτάσουμε την γέννηση του Θεανθρώπου.
Γιορτινές ημέρες, λοιπόν, γιορτινά και τα εδέσματα στα τραπέζια μας. Γλυκά, φαγητά και χαρούμενα πρόσωπα συμπληρώνουν το πανέμορφο σκηνικό των γιορτών δίπλα στα στολισμένα δέντρα.
Ας σας δώσουμε και εμείς μαζί με τις ευχές μας και μερικές συνταγές, έτσι για το καλό...
Κοτόπουλο με κονιάκ, πορτοκάλι και μέλι
Yλικά
1 κοτόπουλο
3+2 κ.σ. μέλι
2 πορτοκάλια, απ’ τα οποία παίρνουμε το ξύσμα τους (και τον χυμό τους
50 + 50 ml ελαιόλαδο
100 ml κονιάκ
½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (αν χρησιμοποιήσετε κύβο βάλτε λιγότερο απ’ το μισό σε καυτό νερό)
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες, σχετικά λεπτές
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλε, 1 φλ. πλιγούρι
2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 πορτοκάλι σε φέτες κομμένες στη μέση
αλάτι-πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε σκεύος αναμιγνύετε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου με τις 3 κ.σ. μέλι και ανακατεύετε να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιών, το κονιάκ και 50 ml ελαιόλαδο.
Προθερμαίνετε το φουρνο στους 160 C°.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά, ρίχνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, σοτάρετε το πράσο, το κρεμμυδάκι και τα κουκουνάρια για 5 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν τα κουκουνάρια να ροδίζουν.
Προσθέτετε το πλιγούρι, τις σταφίδες και 150 ml απ’ τη σάλτσα που προετοιμάσατε. Ψήνετε για 5 λεπτά, ρίχνετε τις κομμένες φέτες πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα απ’ το ξύσμα πορτοκαλιού. Σοτάρετε άλλα 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και η γέμισή σας είναι έτοιμη.
Προετοιμάζετε το κοτόπουλο: Το τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί φούρνου και βάζετε πρώτα στην κοιλιακή κοιλότητα και μετά στο λαιμό τη γέμιση, κλείνοντας είτε με οδοντογλυφίδες είτε με ράψιμο. Προσθέτετε γύρω-γύρω τις πατάτες. Ρίχνετε πάνω σε κοτόπουλο και πατάτες όλη την σάλτσα, 50 ml ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι (κυρίως στις πατάτες) και απλώνετε μόνο πάνω στο κοτόπουλο τις υπόλοιπες 2 κ.σ. μέλι. Πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνετε το κοτόπουλο στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
Βάζετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο των 160C° για 1 ώρα. Το βγάζετε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180C° με αέρα.
Χρησιμοποιώντας σύριγγα μαγειρικής, ρουφάτε ζουμί από το ταψί και εμβολιάζετε στήθος και μπούτια σε 5-6 σημεία για έξτρα γεύση και υγρασία στο κρέας.
Γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την ανάποδη (πλάτη πάνω), ανακατεύετε τις πατάτες και ξαναβάζετε στο φούρνο. Στη μισή ώρα το ξαναγυρνάτε ώστε να ροδίσει τελικά το στήθος, βρέχοντάς το με το ζουμί και ανακατεύοντας πάλι τις πατάτες.
Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε δίσκο σερβιρίσματος και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το να αναπαυτεί για 10 λεπτά.
Γυρνάτε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε μόνο τις πατάτες για άλλα 10 λεπτά περίπου, ώστε να βγουν πιο τραγανές. Τις προσθέτετε γύρω απ’ το κοτόπουλο, ρίχνοντας και ό,τι ζουμί έχει απομείνει στο ταψί.
Χοιρινός λαιμός με πορτοκάλι στο φούρνο
Υλικά
2½ κιλά χοιρινό λαιμό
αλάτι
πιπέρι
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
σπάγκος ψησίματος
Για το γλάσο
1½ κ.σ βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1/2 φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
3 κσ. μπαλσάμικο
1 μικρή φλούδα ποτοκαλιού (το πορτοκαλί μόνο)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Αυτός ο χοιρινός λαιμός στο φούρνο με γλάσο πορτοκάλι, είναι μια φανταστική γιορτινή συνταγή για τα τραπέζια σας.
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει το χοιρινό λαιμό. Ο χοιρινός λαιμός είναι πολύ νόστιμο κομμάτι και αρκετά οικονομικό. Αλατοπιπερώνουμε καλά, βάζουμε πάνω μυρωδικά και δένουμε σφιχτά με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του. Φροντίζουμε το λιπαρό μέρος να είναι από πάνω ώστε να λαδώσει το υπόλοιπο κρέας.
Βάζουμε το κρέας σε σχάρα πάνω σε ταψί και ψήνουμε για 30΄στους 220 °C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄επιπλέον.
Γλασάρουμε με πινέλο το χοιρινό κάθε 15΄, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 15΄και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε το ζουμερό χοιρινό.
Για το γλάσο με πορτοκάλι
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να ξανθύνει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε ανακατεύοντας να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο και σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου για 15-20΄και να γίνει σαν μέλι η υφή του. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Αλείφουμε το χοιρινό με το κρύο γλάσο.
Τα brownies των Χριστουγέννων
Υλικά
200γρ. ανάλατο βούτυρο
200γρ. σπασμένη μαύρη σοκολάτα
1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1 φλιτζ. σταφίδες (προτιμήστε μείγμα και όχι μόνο ενός είδους)
1 & 3/4 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλιτζ. ξηροί καρποί macadamia
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C.
Σε μια φόρμα ψησίματος απλώνετε λαδόκολλα. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Κατόπιν τα αφήνετε να κρυώσουν στην άκρη για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά, το μείγμα σταφίδων και τη βανίλια και ανακατέψτε πολύ καλά. Τέλος προσθέστε το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς macadamia και ανακατέψτε. Αφού όλα ομογενοποιηθούν ρίξτε το μείγμα στη φόρμα.
Ψήστε για 25 λεπτά και αφήστε τα brownies να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.
Σοκολατάκια με ινδοκάρυδο
Υλικά
430 γρ. σοκολάτα γάλακτος
3 φλιτζ. ινδοκάρυδο
1 φλιτζ. ζαχαρούχο
Εκτέλεση
Αναμειγνύετε την καρύδα με το ζαχαρούχο, κάνετε ορθογώνια μπαστουνάκια, τα βάζετε σε πυρέξ με λαδόκολλα και τα βάζετε στην κατάψυξη!
Λιώνετε την σοκολάτα σε Μπεν Μαρί βγάζετε την καρύδα από την κατάψυξη και τα βουτάτε!
Στολίζετε με λίγο ινδοκάρυδο και είναι έτοιμα!