Παραδοσιακή Μικρασιάτικη φανουρόπιτα
Ποιος δεν έχει πει «Αγιο μου Φανούρι ...φανέρωσέ το» και να τάζει πίτα στη χάρη του;
Λόγω της ετυμολογίας του ονόματός του από το ρήμα φαίνω που σημαίνει φανερώνω είναι γνωστό στη λαϊκή παράδοση για τη φανέρωση χαμένων πραγμάτων, ζώων ή ακόμη και ανθρώπων. Παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Αγίου (27 Αυγούστου) οι εκκλησίες γεμίζουν από τις φανουρόπιτες και τα τάματα.
Η συνταγή αυτή προέρχεται από τη Μικρά Ασία και εμείς απλά την φτιάχνουμε και ο Αγιος ας φανερώσει στον καθένα μας ότι επιθυμεί.
Υλικά
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού
Τι κάνουμε
Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.