Αυξημένο το κόστος για το Πασχαλινό τραπέζι φέτος

Αυξημένο το κόστος για το Πασχαλινό τραπέζι φέτος
25 Απριλίου 2019, 14:14
A+ A-
Στη Λαϊκή της Τετάρτης στη Χαλκίδα τα αγγούρια κόστιζαν 1 ευρώ το ένα!

Επάρκεια, ποικιλία και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από την έρευνα στην πασχαλινή αγορά.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου, θα είναι αυξημένο κατά 1,4 - 3 % σε σχέση με πέρυσι.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα είδη που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση κατά την εορταστική περίοδο, σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και σε συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) για ένα τυπικό καλάθι αγορών.

Προέκυψε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι). Στην αγορά μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη δεν είχαν παρουσιαστεί κατσίκια εισαγωγής, ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενων αρνιών, σε επίπεδο μέσου όρου, επίσης δεν είναι σημαντική.

Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 61,74 ευρώ (από 40,31 ευρώ έως 95,90 ευρώ), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 64,10 ευρώ (από 42,31 ευρώ έως 95,90 ευρώ).

Σε σχέση με τις τιμές κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παρουσιάζεται μία μικρή αύξηση της τάξεως του 1,40 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 3,05 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι.

Από την έρευνα προέκυψαν σημαντικές ανατιμήσεις στις πατάτες (54 %), στις ντομάτες (35 %), στα αβγά (21%) και στο αλεύρι (16 %), ενώ μειώσεις 22 % καταγράφονται στα τσουρέκια και 8 - 17 % % στα αναψυκτικά.

Εξωφρενική είναι πάντως η αύξηση της τιμής του αγγουριού, αφού στη Λαϊκή Αγορά της Τετάρτης, στη Χαλκίδα, την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου, τα αγγούρια κόστιζαν ένα (1) ευρώ το κομμάτι, ενώ ορισμένοι έμποροι είχαν προσφορά 1,5 ευρώ τα δύο!

Επιστροφή