Χωρίς όρους οι 120 δόσεις μόνο για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα

Χωρίς όρους οι 120 δόσεις μόνο για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα
14 Απριλίου 2019, 12:21
A+ A-
Δείτε που αναμένεται να μπει το όριο για δόσεις άνευ όρων.

Μόνον για όσους είχαν δηλώσει ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ή 10.000 ευρώ θα ισχύσουν τελικά χωρίς όρους οι 120 δόσεις για χρέη στην εφορία. Για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα θα τεθούν εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, αλλά όχι περιουσιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για να καταθέσουν το σχετικό νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί έως την Μεγάλη Τρίτη και να μπει σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση αμέσως μετά το Πάσχα.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει», η νέα ρύθμιση θα διαφέρει από όλες τις προηγούμενες, καθώς θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Όλα τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις. Για αυτούς το μόνο κριτήριο περιορισμού των δόσεων θα είναι το ύψος της ελάχιστης δόσεως, που επιδιώκεται να είναι μικρότερη και από 50 ευρώ το μήνα (στα 20-40 ή ενδεχομένως στα 25 με 30 ευρώ τελικά) αντίθετα με όσα προέβλεπαν ως τώρα οι παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία. Σε τέτοια περίπτωση, αν πχ κάποιος χρωστά 3.000 ευρώ μπορεί να ρυθμίσει σε 120 δόσεις με 25 ευρώ το μήνα, ενώ αν χρωστά 500 ευρώ θα περιοριστεί σε 20 δόσεις.
  • Σε καμία περίπτωση δεν θα εξετάζονται περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή ούτε οι καταθέσεις στην τράπεζα ούτε τα ακίνητα που διαθέτει ο οφειλέτης.
  •  Εισοδηματικά κριτήρια θα εξετάζονται μόνον για όσους δηλώνουν πάνω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Η δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη θα καθορίζεται σαν ποσοστό του εισοδήματός του κλιμακωτά (για κάθε κλιμάκιο πχ 5.000 ή 10.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος).

Επιστροφή