Σταφιδόψωμα...
Γλυκά, νηστίσιμα... πεντανόστιμα... νοσταλγικά,
όπως τον παλιό καλό καιρό...
Υλικά:
300 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
250 γραμμάρια *καλαμποκέλαιο*
250 γραμμάρια χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
250 γραμμάρια σταφίδα μαύρη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία σκόνη
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σκόνη
750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τι κάνουμε:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το καλαμποκέλαιο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά... και συνεχίζουμε...
Στον χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε το 1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία. Καθώς αφρίζει το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε και τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες. Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Θέλουμε η ζύμη μας να γίνει μαλακή, όπως όταν φτιάχνουμε ένα κέικ.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε φορμάκια ή σε ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, ώσπου να πάρουν τα σταφιδόψωμά μας ένα όμορφο καφετί χρώμα.